Uit de Oude Doos, maar zo actueel

Gepubliceerd op 28 maart 2024 om 17:52

"Het water, de vergeten weg."

De Noordvleugel van de Randstad is globaal gesproken de regio Schiphol-Amsterdam-Almere-Utrecht, inmiddels is de IJmond en het Noorzeekanaalgebied ook betrokken bij het Noordvleugel-overleg. Het Programma Noordvleugel brengt samenhang in de besluitvorming van het Rijk over acht grootschalige projecten voor woningbouw, infrastructuur, werkgelegenheid en natuur in dit gebied.

De potentie van het vele water in de Noordvleugel wordt al jarenlang schromelijk onderschat als drager van economische ontwikkelingen. Zo krijgen de te herstructureren havens en oude industriële complexen langs onze wateren – het IJ, de Zaan, het Spaarne en het Noordzeekanaal- niet die bestuurlijke aandacht die ze zouden moeten krijgen. Al die verschillende complexen versterken de variatie van wonen en werken, mét de extra dimensie die het water daaraan geeft. Dáár ligt de uitdaging van het openbaar bestuur voor de komende jaren. Temeer daar de Noordvleugel voor jonge mensen zeer geliefd is als woongebied, niet in de laatste plaats omdat het aanbod van banen groot en gevarieerd is.

Met de groei van de havenfaciliteiten en de kansen die er liggen om havens beter te benutten, zowel in Amsterdam als in de IJmond, zijn sinds de aanleg van het Amsterdam-Rijn-Kanaal de mogelijkheden voor de kustvaart en de binnenvaart geweldig toegenomen. Nu door de drukte en de files op de wegen, het goederenvervoer echt gaat knellen, ontstaan nieuwe initiatieven om de industriële producten (non-food) over water te vervoeren. We benutten echter nog maar een fractie van de capaciteit van onze wateren. Hier liggen nog geweldig veel mogelijkheden. Het vraagt van industrie, vervoerders en ook de scheppers en beheerders van onze waterinfrastructuur een creatieve instelling. En in de startfase moet de overheid een handje helpen. Ook in het personenvervoer kan het water, als openbaarvervoersweg, eveneens nog veel meer betekenen. De Fast Flying Ferry tussen IJmuiden en Amsterdam vervoert ruim duizend passagiers per dag en kent een jaarlijkse groei van vijftien procent. Maar daarmee wordt de ongekende vervoerscapaciteit van de vele waterwegen nog maar nauwelijks benut. Terwijl juist hier tal van mogelijkheden voorhanden zijn, om comfortabel personenvervoer over water te koppelen aan weg- en spoorverbindingen. De kansen om Almere, Utrecht en Rotterdam over water te bereiken, moeten verder worden onderzocht en zo mogelijk uitgewerkt. Tel daar nog eens bij op, dat het water een geweldige kraamkamer en voedingsbodem is voor vissen en waterplanten. Op dit terrein dient zich zelfs een belangrijke nieuwe bedrijfstak aan: aquacultuur en mariene productie. Niet voor niets wordt de viskweek in potentie net zo belangrijk als de bloementeelt. Zeker als er combinaties van vis- en bloementeelt worden gevonden. Nederland geeft water de ruimte, dan moeten we deze ruimte ook benutten. Kortom, het is de hoogste tijd dat we alle wateruitdagingen op de rails zetten!

Floor Bal (2004)