Velen van u kent dat wel: het geld is alweer op voordat de maand voorbij is. Hoogste tijd om keuzes te maken: Gaan we tóch op vakantie met het hele gezin óf kopen we studieboeken en/of kleding voor de kids? Kortom: een kwestie van keuzes maken.
En hier heeft de gemeente Velsen nu ook mee te maken: keuzes maken oftewel wat gaan we wél uitgeven en wat niet. Of gaan we minder uitgeven aan het één en ander.
Doordat er minder geld vanuit het Rijk komt zal er in 2026 (het zg. ravijnjaar) een tekort van circa € 7 miljoen ontstaan. Ook in de jaren daarna wordt het beknibbelen.
Hoe gaat de gemeente Velsen dit oplossen? BDO (accountantskantoor) heeft onderzoek verricht naar de financiële situatie van gemeentes en daar een rapport over uitgebracht. Uit dit rapport blijkt dat de gemeente Velsen van de 63 gemeentes in Noord-Holland op de op één na laagste plek staat. Oftewel: de gemeente Velsen scoort een dikke twee, een vette onvoldoende dus. Terugkijkend naar het gezin: zij hebben vermoedelijk gekozen voor de vakantie en niet voor de studieboeken. Gemiste kans helaas.
Hoewel de ravijnjaren al geruime tijd voorspeld waren heeft de gemeente Velsen te laat op de rem getrapt. Oftewel: er is te laat gekeken naar mogelijkheden om te bezuinigen, geld niet uit te geven en is dus te laat de hand op de portemonnee gehouden.
Om straks toch te kunnen voldoen aan een sluitende begroting: een begroting waar het tekort is weggewerkt, heeft het College de Raad circa 170 bezuinigingsvoorstellen aangeleverd. Of de Raad nu even wil beslissen waarop bezuinigd gaat worden of wat volledig wordt wegbezuinigd.
De bezuinigingsvoorstellen variëren enorm. Zo kan er b.v. de beslissing genomen worden om de subsidie voor Socius te verlagen of geheel stop te zetten. Of de subsidies van de Stichting Welzijn Velsen, de Brijderstichting, Buurtgezinnen, Thuisgekookt, Sluis 751 etc. te verlagen of geheel laten vervallen.
Uiteraard zijn er ook bezuinigingsvoorstellen waar de veelal kwetsbare inwoners minder last door zullen ervaren: Het aanpassen van diverse afschrijvingstermijnen, bezuinigen op regionale samenwerkingen of het doorschuiven van investeringen voor wegen.
Kortom een veelvoud aan bezuinigingsvoorstellen waar de raadsleden zich over mogen buigen om het tekort van € 7 miljoen weg te werken.
Liberaal Blauw ziet zichzelf als volksvertegenwoordiger en wil dus vanzelfsprekend opkomen voor de inwoners van Velsen. Hoe eerlijk is het om inwoners te confronteren met de noodzakelijke bezuinigingen waar zij niet om gevraagd hebben. Had dit voorkomen kunnen worden? Gezien het rapportcijfer wat de Gemeente Velsen heeft ontvangen zou je die conclusie wel kunnen trekken. Er zijn namelijk ook gemeentes die hun inwoners niet met bezuinigingen hoeven te confronteren omdat zij blijkbaar wél goed en tijdig hebben ingegrepen.
Wat Liberaal Blauw bovendien een aandachtspunt vindt zijn de alsmaar doorgaande uitgaven binnen b.v. het Gemeentehuis. Afgelopen tijd is enorm veel geld gespendeerd aan verbouwingen en er lijkt maar geen einde aan te komen. Ook dit is wel degelijk een onderdeel van het maken van keuzes. Het kan en mag niet zo zijn dat enkel buiten het gemeentehuis wordt bezuinigd (ten koste van de inwoners) en dat het gemeentehuis niet echt noodzakelijke verbouwingen ondergaat.
Daarnaast vraagt Liberaal Blauw zich af of de ambtelijke organisatie niet wat minder kan. Is er bijvoorbeeld gekeken naar overcapaciteit? De Griffie als voorbeeld breidt steeds meer uit. Hoe verhoudt zich dit tot gemeenten die een vergelijkbare omvang qua inwoners heeft met Velsen?
Wordt vervolgd....!

Reactie plaatsen
Reacties