De nieuwe priesters en het demoniseren van Tata Steel

Gepubliceerd op 23 februari 2025 om 19:44

Uitgelicht, "Lezerspost". Wie demoniseert wie?

LEZERSPOST uit de Jutter van 22 juni 2023.

"De nieuwe priesters en het demoniseren van Tata Steel"

Demoniseren is ‘het doelbewust negatief afbeelden van een zaak of persoon, met als doel de mening van anderen over het onderwerp te beïnvloeden. Het onderwerp wordt als het ware als een demon of iets demonisch voorgesteld’.

De staalfabrieken in IJmuiden bestaan al meer dan 100 jaar. Staal is een essentiële grondstof in onze samenleving, waarvan de productie overlast geeft in de vorm van stofoverlast en geluid. Door de grote onbekendheid van gevaarlijke stoffen en de toenemende aandacht voor gezondheid in de samenleving wordt de overlast van Tata Steel nu gedemoniseerd. ,,Het bedrijf stoot giftige stoffen uit en veel mensen in de regio zouden hierdoor kanker krijgen”.

Milieu activisten willen het milieu beschermen en willen daar zoveel mogelijk mensen in meekrijgen. In de loop der jaren is de strategie van de milieubeweging omgeslagen in een agressieve vorm van actie voeren door de publieke opinie te beïnvloeden door de stelling ‘wie niet voor ons is, is tegen ons’. Dat we zuinig met ons milieu om moeten gaan, weten we allemaal sinds 1968, waar de Club van Rome wereldwijd op alle scholen en universiteiten kont heeft gedaan om maatregelen te nemen ter verbetering van de situatie. De milieuactivisten gaan nu verder dan belangstelling tonen voor het milieu en het klimaat. ,,De wereld stormt af op zelfvernietiging, het klimaat verandert, de opwarming van de aarde zet zich door omdat er teveel verkeer is, door de industrie, door overconsumptie en zelfs door overbevolking”. Ze doen dit door overal nadrukkelijk aanwezig te zijn, door zich vast te plakken aan tafels, door snelwegen te blokkeren en gebouwen te bezetten. De vraag kan gesteld worden wat die aandacht te maken heeft met klimaatverandering. Wordt het klimaat er beter door als mensen dergelijke acties voeren? Voor klimaatverandering kan je niemand verantwoordelijk stellen. Sommige activisten, zoals Bénédicte Ficq, willen directeuren of medewerkers van bedrijven aanklagen door ze te beschuldigen van opzettelijke vervuiling, van het bewust schade aanbrengen aan de gezondheid, ja zelfs van moord met voorbedachte raden op medewerkers en de bevolking. Hoe ontstaat die emotie in mensen om niet alleen een mening te verkondigen over processen die plaats vinden, maar om een soort oorlog te voeren tegen mensen die zich niet bij hen aansluiten?

Op een avond over voorlichting over de transitie van Tata Steel in de IJmond van kolen naar waterstof zat iemand van Greenpeace in de zaal. Al geruime tijd had hij zijn hand opgestoken om een vraag te stellen. Toen hij opstond en zich bekend maakte, ontstond een gejoel van ongenoegen in de zaal. Afgezien van deze onplezierige en onjuiste reactie van werknemers en bevolking, herkende ik op het gezicht van de betreffende persoon een gelaatsuitdrukking die ik vaak bij priesters heb gezien als ze worden tegengesproken over fundamentele religieuze zaken. Het is een combinatie van gedrevenheid en kwaadheid, want zij zijn opgeleid om de gewone mensen naar de hemel te begeleiden en hen te weerhouden van kwaad en verdoemenis. Ik kan het weten want ik werd lang geleden opgeleid om priester te worden. In de tussentijd wordt Tata Steel door de nieuwe priesters beschuldigd van ‘kankerfabriek’ en gedemoniseerd als ‘gevaar voor werknemers en omwonenden’. Een bevolking van 160.000 mensen in de IJmond, waarvan velen van Tata Steel of bij Tata Steel betrokken bedrijven afhankelijk zijn, wordt angst aangepraat door deze nieuwe priesters.

Adrie Winkelaar, 12 juni 2023

Adrie Winkelaar (1946) is chemicus en andragoloog (gedrags- en handelingspsycholoog) en is geboren in Velsen-Noord. Hij woont z’n hele leven in de IJmond en is werkzaam geweest in de verfindustrie, waar vanuit hij betrokken is geweest bij het tot stand brengen van de wet- en regelgeving voor gevaarlijke stoffen in Nederland en in Europa (REACH). De arbo- en milieuwetten zijn de strengste in de wereld en de handhaving in Nederland het meest uitgebreid.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.