Onderstaand het raadsbesluit van de Gemeente Amsterdam betreffende de overname door Amsterdam van de exploitatie van de drie veerverbindingen over het Noordzeekanaal van Rijkswaterstaat en de daarbij behorende overeenkomst.
Belangrijkste punten uit de overeenkomst:
1) Amsterdam handhaaft het huidige niveau van dienstbetoon gedurende minstens dertig jaar na inwerkingtreding van de overeenkomst. Het huidige dienstbetoon betreft het eenmaal per kwartier varen in de spitsperiodes en het eenmaal per 20 minuten varen buiten de spitsperiodes gedurende 24 uur per dag. De spitsperiodes zijn de periode tussen 7.00 en 9.00 en de periode tussen 15.00 en 17.00.
2) Na dertig jaar kunnen partijen evalueren of er sprake is van gewijzigde omstandigheden, die rechtvaardigen dat het huidige niveau van
dienstbetoon wordt aangepast.
Belangrijkste punten uit het raadsvoorstel:
1) Voor de overname van deze taak ontvangt de gemeente (Amsterdam) een bedrag van 220 miljoen euro; uit de rente-inkomsten kan de exploitatie worden betaald;
2) Akkoord te gaan om de overeenkomst tussen Amsterdam en de gemeenten Zaanstad, Velsen en Haarlemmerliede over het ‘dienstbetoon’ afzonderlijk aan de drie gemeenten ter ondertekening voor te leggen. Deze overeenkomst gaat uit van ongewijzigd beleid (frequentie en exploitatietijden) van de drie veren over het Noordzeekanaal voor de komende 30 jaar.
Het besluit is in 2006 genomen wat dus betekent dat pas in 2037 wijzigingen kunnen plaatsvinden op dit besluit en de Gemeente Amsterdam conform hun eigen besluit dient te zorgen voor de drie veerverbindingen.
Feitelijk komt het erop neer dat de Gemeente Amsterdam hun eigen raadsbesluit niet opvolgt en het College van de gemeente Velsen voornemens is om € 14 miljoen uit te trekken voor de tweede pont. En dit terwijl deze door de gemeente Velsen betaalde pont (inclusief beheer en onderhoud), zoals eerder gemeld, geen eigendom wordt van de Gemeente Velsen maar ook door het Gemeentelijk Vervoerbedrijf ingezet kan gaan worden in de pool van ponten.
Liberaal Bauw is absoluut géén tegenstander van een tweede pont maar wel tegen het feit dat de Gemeente Amsterdam haar eigen raadsbesluit niet opvolgt en het College van Velsen miljoenen uittrekt om deze pont te realiseren terwijl conform de afspraken het taak is van de Gemeente Amsterdam.
De zogenoemde ravijnjaren gaan in 2026 spelen waardoor de Gemeente Velsen flink moet gaan bezuinigen wat ongetwijfeld de inwoners gaat raken. Liberaal Blauw betreurt het dan ook ten zeerste dat het College de eerder met de gemeente Amsterdam gemaakte afspraken naast zich neer legt en de Gemeente Amsterdam niet wijst op haar verantwoordelijkheden.

Reactie plaatsen
Reacties